Sinds de vier grote banken het afgelopen jaar besloten om betaalpassen te blokkeren voor transacties buiten Europa is het aantal gevallen van skimfraude met ongeveer tachtig procent afgenomen.

Dat meldt RTL Nieuws donderdag, op basis van een rondgang langs de banken. 

Rabobank, die de blokkades vorig jaar als eerste invoerde, meldt met een krimp van 85 procent de sterkste afname. ABN Amro en SNS Reaal zagen de schade met zo'n tachtig procent teruglopen.

ING noemt geen exacte cijfers, maar spreekt van een 'significante afname'.

Ook de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt dat de maatregelen hun vruchten afwerpen. De halfjaarcijfers zijn nog niet binnen, maar een woordvoerder verwacht ''een drastische daling'' van skimschade in de afgelopen zes maanden.

Magneetstrip

Bij skimmen maken criminelen een kopie van de magneetstrip op een pinpas. Tegelijkertijd filmen ze het intoetsen van de pincode, waarna ze een rekening leeghalen.

Om skimmen tegen te gaan, kan binnen Europa sinds begin vorig jaar alleen nog met een moeilijk te kraken EMV-chip worden betaald.

Buiten Europa is het pinnen met de magneetstrip in veel gevallen echter nog wel mogelijk. Daarom sturen veel skimmers de gestolen kaartgegevens naar het buitenland.

Door de betaalpassen standaard buiten Europa te blokkeren, loopt ook hier de skimfraude terug.