Maar liefst 1600 huishoudens met 4000 klanten, onder wie 1600 kinderen en 300 baby's, maken gebruik van de Amsterdamse Voedselbank. Ook landelijk blijft de vraag maar groeien door de economische crisis, maar de aanvoer van voedsel neemt af.

Dat zegt Frank Bijdendijk, voorzitter van de Stichting Voedselbank Amsterdam, waar het aantal klanten sinds 2011 met ruim 60 procent is gegroeid.

Bijdendijk ondertekende donderdag samen met wethouder Freek Ossel (armoedebestrijding) een intentieverklaring waarin ze voor de komende jaren hun samenwerking hebben vastgelegd. Dat gebeurt onder meer door financiële steun van de gemeente, die jaarlijks wordt bepaald.

Eigen kracht

Ossel noemde de partijen ''partners in crime''. Hij benadrukte dat de gemeente niet de voedselbanken moet subsidiëren. ''Ze moeten dit op eigen kracht doen, anders werkt het niet. Wij steunen ze echter wel financieel.''

In het hele land zijn volgens Bijdendijk momenteel 140 voedselbanken die samen 70.000 mensen aan eten helpen. Met 6000 vrijwilligers is het de grootste vrijwilligersorganisatie in het land, zei de voorzitter.

De enorme groei van het aantal klanten vindt al langer plaats. Een woordvoerster van de Voedselbank Rotterdam zei eind december al zich zorgen te maken over de toestroom van hulpaanvragen.

Voedselverspilling

Bijdendijk constateert verder dat de aanvoer van voedsel minder wordt. Bedrijven zijn zich bijvoorbeeld bewuster van voedselverspilling. ''We moeten harder werken om eten op de plank te krijgen.''

Het is soms vechten om een goede plek in de rij bij de uitgifte, vertelde een coördinator van de voedselbank in Zuidoost. ''Mensen duwen, trekken en schreeuwen om als eerste aan de beurt te zijn.'' Dit maakte ook de wethouder eens mee tijdens een bezoek.

''Het was mijn meest deprimerende bezoek. Het leek wel een andere planeet. Maar de vrijwilligers losten het heel goed op, heel waardig.''