Sinds aanbieders van overlijdensrisicoverzekeringen mannen en vrouwen gelijke premies moeten aanbieden, zijn de tarieven voor vrouwen sterk omhoog gegaan en voor mannen juist naar beneden.

Dat blijkt uit onderzoek van MoneyView in opdracht van de Consumentenbond.

Vrouwen van 50 betalen zelfs gemiddeld 20 procent meer dan een jaar geleden als ze nu een verzekering willen afsluiten. Voor mannen van 45 werd de verzekering juist tot 21 procent goedkoper. De tarieven voor mannen en vrouwen zijn sinds december 2012 door het Europese Hof van Justitie gelijkgetrokken.

Leeftijdsgroep

De fluctuatie in premie verschilt duidelijk per leeftijdsgroep. Vrouwen van 25 jaar betalen gemiddeld slechts 4 procent meer premie dan in april 2012. Voor mannen van 25 tot 45 jaar daalde de gemiddelde premie met ongeveer 15 procent en voor mannen van 50 jaar met 12 procent.

In de afgelopen 10 jaar zijn de premies voor levensverzekeringen voor beide seksen sterk gedaald. Consumenten die voor die tijd een verzekering afsloten, betalen daarom vaak onnodig hoge premies.

Er zijn meestal wel kosten verbonden aan het afsluiten van een nieuwe verzekering, maar die zijn vaak terug te verdienen door de lagere nieuwe premie.