Het aantal bijstandontvangers is in de eerste drie maanden van dit jaar sterk gestegen. Eind maart stond de teller op 390.000 mensen, 11.000 bijstandontvangers meer dan in het voorgaande kwartaal.

Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend. Het betreft de op een na hoogste stijging in zes jaar tijd, alleen in het eerste kwartaal van 2010 was de toename groter.

De toename van het aantal personen met een bijstandsuitkering in het eerste kwartaal van 2013 is bijna net zo groot als de toename in geheel 2012.

Vorig jaar steeg het aantal personen met bijstand met gemiddeld 3000 per kwartaal.

Werkloosheid

De stijging van het aantal mensen in de bijstand hangt samen met de oplopende werkloosheid. Personen die hun baan verliezen komen meestal eerst in de WW terecht, daarna volgt eventueel recht op bijstand.

Vooral onder personen tot 45 jaar was de stijging van het aantal bijstandsontvangers groot. Deze groep groeide met bijna vier procent. Bij de 45-plussers bedroeg de toename 2 procent.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien . De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Daan van Elk