PostNL maakt postzegels vanaf augustus duurder en rekent mede daardoor op een iets hogere winst over 2013 dan eerder gedacht. Dat meldde het postbedrijf vrijdag.

PostNL verhoogt zijn tarieven per 1 augustus. Het basistarief voor brieven binnen Nederland wordt dan 60 cent. Die verhoging is volgens het postbedrijf noodzakelijk om, in combinatie met aanzienlijke kostenbesparingen, de aanhoudende krimp van de postmarkt en de verliezen uit de universele dienstverlening te compenseren.

De duurdere zegel zorgt ervoor dat de resultaten van PostNL over 2013 er iets beter uit zullen zien dan eerder gedacht. PostNL rekent nu voor 2013 op een onderliggend bedrijfsresultaat van 50 tot 90 miljoen euro. Eerder werd dit resultaat op 20 tot 60 miljoen euro geschat.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) stemde eind maart al in met de tariefsverhogingen. Daarbij gaat het basistarief voor brieven in Europa naar 96 cent en voor brieven naar de rest van de wereld naar 1 euro.

Voor frankeermachines gaat het tarief naar 52 cent. Volgens PostNL betekenen de duurdere zegels dat een Nederlands huishouden gemiddeld 2 euro per jaar meer betaalt voor post.

Krimp

Het is al de tweede keer dit jaar dat postzegels duurder worden. Volgens een woordvoerder van PostNL komt de snelle nieuwe verhoging doordat de postmarkt harder krimpt dan verwacht.

PostNL rekent erop dat het Nederlandse postverkeer in 2013 met 8 tot 10 procent daalt. ''We doen er daarbij alles aan om de kosten te besparen, maar dat is onvoldoende. Daarom zijn we gedwongen de tarieven te verhogen.''

De nieuwe prijzen gelden volgens de woordvoerder voor onbepaalde tijd. PostNL heeft nog geen vastomlijnd idee wanneer de tarieven verder omhoog zouden kunnen gaan.

De lichte verbetering van de verwachting voor het bedrijfsresultaat komt volgens de woordvoeder niet alleen door de duurdere postzegels. Hij wees ook op gunstige ontwikkelingen bij de bezorging van pakketjes en op de buitenlandse markten waar PostNL actief is.

Vertrouwen

Volgens analisten van Rabobank neemt het vertrouwen dat PostNL de gestelde doelen voor 2015 kan halen wel toe. 

Ze reageerden op de verhoging van de winstverwachting die PostNL eerder op de dag naar buiten bracht. Rabo ziet die verbetering als een "eerste kleine stap" naar het doel van een onderliggend cash bedrijfsresultaat van 300 tot 370 miljoen euro in 2015.

Voor 2013 rekent PostNL nu op 50 tot 90 miljoen euro, in plaats van de eerder voorspelde bandbreedte van 20 tot 60 miljoen euro.

Kasstroom

Rabo wijst er verder op dat de kasstroom van PostNL negatief blijft, waardoor er niets verandert aan het negatieve eigen vermogen. PostNL blijft daardoor niet in staat om op korte termijn over te gaan op de uitbetaling van een dividend in contanten.

Rabo hanteert een hold-advies voor PostNL. Het aandeel stond vrijdag om 9.20 uur 7,2 procent in de plus op 2,11 euro.