Ouders betalen minder vaak mee aan kleding, uitstapjes en cadeaus van hun kinderen. Betaalde 2 jaar geleden 61 procent van de ouders alle kleding en schoenen voor hun kinderen, nu is dat 48 procent.

Dat blijkt uit onderzoek onder middelbare scholieren van het Nibud dinsdag.

De organisatie voor budgetvoorlichting houdt het onderzoek elke 2 jaar. Kreeg eerst een op de drie scholieren van 17 en 18 jaar (35 procent) alle kosten van een mobieltje van hun ouders, nu is dat nog maar een op de zes (17 procent).

Het Nibud noemt het positief dat ouders minder vaak alle kleding betalen. Als scholieren verantwoordelijk zijn voor de aanschaf van hun eigen garderobe dan leren ze beter financieel te plannen en keuzes te maken.

Gemiddeld hebben scholieren 118 euro per maand te besteden, iets meer dan twee jaar geleden toen ze nog over 103 euro beschikten, maar iets minder dan vier jaar geleden (144 euro).

88 procent van de scholieren krijgt zakgeld, 41 procent ontvangt kleedgeld en 42 procent heeft een bijbaantje. Het kleedgeld wordt door 36 procent ook echt gebruikt voor het kopen van kleding, een kwart zegt het geld 'meestal' voor kleding te gebruiken.