Er moet een einde komen aan onduidelijke prijzen in de reisbranche, vindt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). 

Het gaat daarbij onder meer om prijzen van vliegtickets, vakantiehuisjes en georganiseerde reizen. De toezichthouder gaat reisaanbieders vanaf maandag strenger controleren.

ACM wil dat de reis of accommodatie geboekt kan worden voor de prijs in de advertentie. Zo moet het voor de consument duidelijk zijn wat de totale prijs is van de boeking, inclusief alle onvermijdbare kosten.

Die regels gelden nu al, maar worden door reisaanbieders nog te vaak omzeild, aldus de ACM. "Het wordt tijd dat reisaanbieders stoppen met het gebruik van onduidelijke prijzen. Dat is onwenselijk voor de consument én voor de branche", meldt ACM-bestuurslid Anita Vegter in een verklaring.

Duidelijke prijzen

De ACM start maandag via Consuwijzer.nl ook een campagne om consumenten voor te lichten over hoe duidelijke prijzen in de reisbranche eruit zien en hoe prijzen onderling vergeleken kunnen worden.

"De laagste advertentieprijs hoeft namelijk niet altijd de beste aanbieding te zijn", waarschuwt de ACM. Zo kunnen bij vliegtickets de kosten voor het meenemen van bagage of online inchecken sterk verschillen.

Consumenten die zien dat een reisaanbieder de regels overtreedt, kunnen dit melden bij ConsuWijzer. Die meldingen komen uiteindelijk bij de ACM terecht.

Bedrijven die zich niet aan de regels houden kunnen per overtreding een boete van maximaal 450.000 euro krijgen.

Overtreders

Brancheorganisatie ANVR zou liever hebben dat daadwerkelijke overtreders worden aangepakt en niet ,",de reisbranche' in zijn algemeenheid'', stelde een woordvoerster in reactie.

Ze zegt dat de ANVR juist mede-initiatiefnemer is van de code waar reisorganisaties zich aan moeten houden. ''Scheer de branche niet over een kam en pak gerichter de overtreders aan'', vindt ze.