De euromunten van 1 en 2 cent kunnen verdwijnen. Dat is een van de vier voorstellen van de Europese Commissie dinsdag.

De productie en de verspreiding van de muntjes zijn verlieslatend en bovendien betalen slechts weinigen met de eurocenten.

Vier mogelijke scenario's zijn opgesteld. Zo zou de productie van de muntjes goedkoper gemaakt kunnen worden door bijvoorbeeld andere materialen te gebruiken.

Een andere optie is het in een kort tijdbestek uit de markt halen van de muntjes. Dan zou er vanaf een afgesproken datum niet meer met de eurocenten betaald kunnen worden.

Het uit de markt halen zou ook gefaseerd kunnen. Dan stopt de productie van de nieuwe muntjes en zo zouden de eurocenten langzaamaan verdwijnen. Een laatste optie is dat er helemaal niets verandert.

Voorkeur

Een voorkeur voor een van de opties heeft het dagelijks bestuur van de EU nog niet. De commissie gaat in overleg met verscheidene partijen en hoopt zo een besluit te kunnen nemen.

Het gebruik van de eurocenten verschilt ook per euroland. Zo ronden winkels in Nederland bedragen af op 5 cent, maar zijn de eurocenten nog wel een wettig betaalmiddel. In België worden prijzen nog op de cent precies afgerekend. 

Detailhandel Nederland vindt het voorstel van de EU begrijpelijk. "We proberen het gebruik van de 1 en 2 eurocenten zoveel mogelijk terug te dringen, het scheelt een hoop gedoe", aldus een woordvoerder.

De belangenbehartiger van detailhandels vindt dat Nederland een "charmante oplossing" kent. "Misschien kan de EU het afronden naar 5 cent als vijfde optie overwegen, dat is het onderzoeken waard."