Bij bijna de helft van de Nederlanders is het vakantiegeld onvoldoende om de vakantie te betalen. Van hen vult zes op de tien het bedrag aan met geld van een spaarrekening.

Het vakantiegeld wordt in de meeste gevallen wel besteed aan een vakantie. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo, in opdracht van financieel dienstverlener MoneYou, onder 1175 Nederlanders.

Bijna de helft gebruikt het geld voor de zomervakantie; 13 procent voor een vakantie buiten de zomer.

Ruim een derde zet het geld apart op een spaarrekening, maar een op de drie spaart voor een toekomstige vakantie.

Vakantiegeld

Gezinnen met kinderen geven het geld vooral uit aan de zomervakantie. Alleenstaanden zetten hun vakantiegeld vooral op een spaarrekening om onvoorziene uitgaven te dekken.

Ruim een op de vijf Nederlanders weet niet hoeveel zijn bruto vakantiegeld bedraagt. Mannen denken twee keer zo vaak als vrouwen dat hun vakantiegeld meer bedraagt dan een bruto maandsalaris. Elf procent zegt geen vakantiegeld te ontvangen.

Mei

De overgrote meerderheid (74 procent) krijgt het vakantiegeld in mei. Nog eens 16 procent ontvangt het bedrag in juni.

Nederlanders geven er de voorkeur aan om het vakantiegeld in een keer in mei te ontvangen. Slechts een op de tien ontvangt het geld liever in een andere maand. Vooral singles ontvangen het vakantiegeld bij voorkeur in december of april.