De Vereniging Eigen Huis vindt dat de Nederlandse Aardoliemaatschappij huiseigenaren in Noordoost-Groningen schadeloos moet stellen voor de gevolgen van de aardbevingen in het gebied.

''De NAM moet de woningeigenaren financieel compenseren voor alle schade die zij lijden als gevolg van de gaswinning in Groningen. Ook de waardevermindering van de eigen woning moet worden vergoed'', liet de VEH maandagavond weten.

Sinds een flinke aardschok in augustus 2012, die werd gevolg door een zware beving in februari, ontving de NAM meer dan 5600 schademeldingen.

Volgens Eigen Huis wil de NAM niet verder gaan dat het vergoeden van herstelkosten. ''Wij vinden dit niet aanvaardbaar en gaan zo nodig zelf naar de rechter om een uitspraak te vragen over de reikwijdte van de aansprakelijkheid'', aldus de vereniging.

Specialisten van VEH hebben onlangs gesprekken gevoerd met 100 particuliere huiseigenaren. ''Waardedaling en veiligheid zijn de grootste zorgpunten voor woningeigenaren'', concludeert de vereniging na deze gesprekken.