De Belastingdienst spant een kort geding aan tegen 150 tot 200 Nederlanders die mogelijk een verborgen rekening hebben bij de Luxemburgse KB-Luxbank.

Via de procedure wil de fiscus afdwingen dat de groep informatie over de verborgen rekeningen verstrekt, op straffe van een dwangsom. De eerste zitting vindt maandag plaats in Alkmaar.

De Nederlandse fiscus kreeg 13 jaar geleden informatie van de Belgische collega's over de rekeningen bij KB-Luxbank. De Belastingdienst heeft deze mensen vervolgens aangeschreven in een speciaal 'rekeningenproject'.

De meeste rekeninghouders hebben meegewerkt en informatie verstrekt over de rekeningen. Een kleine groep blijft echter 'hardnekkig weigeren openheid van zaken te geven', aldus het ministerie van Financiën.

Verplichtingen

"Het is hoog tijd dat deze mensen gaan voldoen aan hun verplichtingen", verklaart staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD). "Ik hoop een streep te kunnen zetten onder dit rekeningenproject, zodat de capaciteit van de Belastingdienst voor andere projecten beschikbaar komt."

Na de openbare zitting in Alkmaar volgen er nog drie later in april in Amsterdam. De overige zittingen vinden plaats in andere delen van het land en moeten nog worden aangevraagd.