Migranten sturen jaarlijks 8 miljard euro vanuit Nederland op naar hun thuisland. Dit bedrag ligt in werkelijkheid waarschijnlijk een stuk hoger omdat veel geld via informele kanalen wordt verstuurd.

Dit blijkt donderdag uit een onderzoek van de Nederlandsche Bank (DNB) onder ruim 1600 migranten. Het bedrag van 8 miljard is gebaseerd op cijfers van de Wereldbank.

Veel migranten doneren geld aan familie door het contant mee te geven aan familie en kennissen die afreizen naar het thuisland, ze nemen het zelf mee tijdens een vakantie of ze nemen het op uit een geldautomaat als ze in het buitenland zijn.

Ook maken migranten vaak gebruik van niet-geregistreerde geldtransactiekantoren. Vaak gaat dit wel om relatief lage bedragen. De hoogste bedragen worden nog altijd via de bank overgemaakt.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van DNB. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Volgens de onderzoekers van de DNB worden de informele kanalen voornamelijk gebruikt om zo kosten voor het overmaken van geld naar het buitenland te vermijden. Deze worden bijvoorbeeld bij transactiekantoren geheven. Een andere reden is dat de ontvangers geen bankrekening hebben.

Migranten met een hogere opleiding zijn minder vaak geneigd om informele geldkanalen te gebruiken. Het meeste geld wordt, wegens de grote groepen migranten uit deze landen, verstuurd naar Turkije, Marokko, de Antillen, Indonesië en Duitsland.