De gasrekening voor een doorsneehuishouden kan door de lange winter en het koude begin van de lente oplopen tot circa 112 euro extra.

Dat becijfert de Consumentenbond op basis van de gemiddelde stookkosten voor een gezin.

Het aantal zogenaamde graaddagen is deze winter volgens de bond met 17 procent gestegen. De graaddagen geven het verschil aan tussen de buitentemperatuur en de mate waarin de woning moet worden verwarmd tot een binnentemperatuur van 18 graden Celsius.

Die extra stookkosten worden veroorzaakt door het uitzonderlijke aantal vorstdagen in de maand maart, waarbij de gemiddelde temperatuur onder nul uitkwam. De voorbije maand waren er 18 van deze vorstdagen. Normaal zijn dat er 9.

Btw-verhoging

Volgens de Consumentenbond dragen de btw-verhoging en de hogere netwerkkosten eveneens bij aan een hogere energierekening. De bond stelt op basis van CBS-cijfers dat de energieprijzen in de afgelopen 15 jaar driemaal zo hard zijn gestegen als de prijzen van andere goederen en diensten.

De bond raadt consumenten aan de prijzen van energie scherp in de gaten te houden en regelmatig te beoordelen of er geen betere aanbiedingen in de markt zijn.

Maart

Milieu Centraal en de website mindergas.nl, die consumenten probeert te stimuleren tot een bewuster energieverbruik, beamen dat in de maand maart tot 50 procent moest worden bijgestookt om het in huis gerieflijk te hebben. Volgens Milieu Centraal hebben huishoudens in de voorbije zomer 7 procent meer gas verstookt.

Zij hanteren beide een andere rekenmethode dan de Consumentenbond, waardoor de meerkosten van de strenge winter op 54 euro (mindergas.nl) tot 60 euro (Milieu Centraal) uitkomen.