Het aantal mensen dat bij gedwongen verkoop van hun huis een beroep moet doen op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is het afgelopen kwartaal gestegen naar 1313 personen.

Dat blijkt uit een kwartaalbericht van de NHG. In dezelfde periode vorig jaar deden 765 een beroep op de regeling.

De NHG scheldt de restschuld kwijt bij mensen die hun huis moeten verkopen, omdat ze bijvoorbeeld arbeidsongeschikt worden of gaan scheiden. De gemiddelde restschuld steeg in het eerste kwartaal van 32.577 euro naar 36.595 euro.

Volgens de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de organisatie die de NHG uitvoert, kan de groei grotendeels worden verklaard door de eindejaarsrally op de koopwoningmarkt.

Onder water

"Desondanks ligt het aantal verliesdeclaraties in 2013 op een structureel hoger niveau dan in 2012", aldus de NHG. Dat komt door een verdere daling van de woningprijzen, waardoor meer woningen 'onder water' zijn komen te staan.

Directeur Karel Schiffer van het WEW voorziet dat het aantal verliesdeclaraties ook in heel 2013 hoger zal uitpakken dan in 2012. Toen ging het in totaal om 3548 gevallen.

''Voor dit jaar verwacht ik 4500 gedwongen verkopen. Het is een zorgwekkende ontwikkeling, maar het is allemaal nog wel beheersbaar'', stelt de directeur. Schiffer gaat ervan uit dat de huizenprijzen dit jaar met nog eens 10 procent omlaaggaan.

Premie

Om de groei van het aantal 'verliesdeclaraties' te kunnen opvangen werd de NHG-premie voor huizenkopers per 1 januari verhoogd van 0,7 naar 0,85 procent van het hypotheekbedrag. Het garantievermogen van het waarborgfonds bleef met 786 miljoen euro op peil.

In het eerste kwartaal werden in totaal 23.100 nieuwe NHG-garanties afgegeven.

Zie ook: Wat gebeurt er met de restschuld?