De dekkingsgraden van pensioenfondsen zijn in een maand tijd met vier procentpunt gestegen tot 107 procent. Dat komt onder meer door een licht gestegen rente en door de aangekondigde kortingen op de pensioenen.

Dat meldt adviesbureau Aon Hewitt dinsdag. De pensioenfondsen zaten daarmee in maart gemiddeld boven het minimum van 105 procent.

68 fondsen hebben als onderdeel van een herstelplan aangekondigd de pensioenen op 1 april te verlagen, om weer een dekkingsgraad van 105 procent te halen.

Aon Hewitt stelt in zijn pensioenthermometer dat de aangekondigde kortingen de dekkingsgraad met een procentpunt hebben verbeterd.

Nieuwe rekenmethode

Volgens het adviesbureau is er echter nog geen reden tot optimisme. Dat de dekkingsgraad tot boven het wettelijk minimum is gestegen, komt volgens Aon Hewitt door een nieuwe rekenmethode, de ultimate forward rate die het kabinet vorig jaar invoerde. Zonder deze rekenmethode komt de dekkingsgraad uit op 99 procent, stelt het concern.

Toezichthouder De Nederlandsche Bank stelde eind vorige maand dat de gemiddelde dekkingsgraad, de verhouding tussen het vermogen en de pensioenverplichtingen van een fonds, in februari uitkwam op 104 procent. Volgens DNB hadden 145 van de 415 pensioenfondsen een dekkingsgraad onder de 105 procent.

Vijf vragen over de dekkingsgraad van pensioenfondsen