Het vermogen van Nederlandse pensioenfondsen is vorig jaar gestegen tot 1007 miljard euro, ofwel meer dan 1 biljoen. 

Dat blijkt woensdag uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB), naar aanleiding van berichtgeving van RTL.

Een jaar eerder bedroeg het totale pensioenvermogen 873 miljard euro. Dat betekent dat de gezamenlijke spaarpot vorig jaar met 15 procent is gegroeid. DNB schrijft de forse toename vooral toe aan gestegen beurskoersen. Ook werd er meer pensioenpremie ingelegd.

Dat is nog altijd onder het vereiste van 105 procent. De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre pensioenfondsen in de toekomst aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

Verplichtingen

Het totale vermogen van de fondsen stijgt al jaren. Tien jaar geleden bijvoorbeeld bedroeg het vermogen van de fondsen een kleine 490 miljard euro. Toch betekent de groei niet dat de pensioenfondsen er beter voor zijn komen te staan. Dat komt omdat de verplichtingen (de pensioenen die moeten worden uitgekeerd) nog harder zijn gestegen.

De centrale bank maakte vorige week bekend dat de gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen in februari is gestegen tot 104 procent. Dat is nog altijd onder het minimumvereiste van 105 procent. De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre pensioenfondsen in de toekomst aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

Lees meer over de dekkingsgraad van pensioenfondsen