Betalen met een chipknip is vanaf 1 januari 2015 niet meer mogelijk.

Het is financieel niet langer aantrekkelijk, zei een woordvoerster van Currence naar aanleiding van berichtgeving in het AD van woensdag.

Currence is de organisatie die het betalingsverkeer organiseert. Eerder werd al bekend dat het middel vanaf volgende maand alleen nog is te gebruiken in kantines, parkeerautomaten en snoepautomaten.

In winkels kan vanaf april al niet meer gechipt worden. Door het 'nieuwe pinnen' is de belangstelling voor de chipknip de laatste tijd flink afgenomen.

Vervangen

In 2010 bereikte het aantal transacties via chipknip nog een record van 178 miljoen. Vorig jaar was dat teruggelopen naar 148 miljoen. Steeds meer parkeergarages stappen over op betaling met pinpas, creditcard of mobiele telefoon.

De afschaffing betekent onder meer dat gemeenten parkeerautomaten met chipknipbetaling moeten vervangen. Ook kantines moeten hun betalingssystemen aanpassen. Banken moeten tegoeden gaan terugstorten.

Klanten van de chipknip waren vaak ontevreden over het gebruiksgemak. Hij kon niet overal gebruikt worden en het aantal oplaadpunten was beperkt. De chipknip was er sinds 1996.

Kentekenparkeren

Voor Rotterdam, waar je enkel met de chipknip kunt parkeren, heeft het verdwijnen van de elektrische portemonnee geen negatieve gevolgen. In 2014 stapt de gemeente over op het zogeheten kentekenparkeren, dat ook al in andere steden is ingevoerd.

Alle automaten worden dan vervangen voor nieuwe en die zijn ook geschikt voor pin. Er komt dan ook geen parkeerbon meer uit. De geparkeerde auto wordt dan digitaal geregistreerd, vertelt een woordvoerster van de gemeente.