Kinderen in Zuid-Holland en Groningen groeien vaker op in armoede dan in andere provincies. Bij meer dan de helft is onvoldoende geld in het gezin om met vakantie te gaan.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag.

Het aantal kinderen dat het risico loopt op te groeien in armoede is in 2011 toegenomen, becijferde het CBS.

In dat jaar groeiden 371.000 kinderen op in een huishouden met armoederisico, 55.000 meer dan in 2010.

Van de totale bevolking kampte 7,8 procent met een laag inkomen. Het percentage is bij kinderen (11 procent) een stuk hoger.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien . De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Daan van Elk

Dat komt onder meer doordat eenoudergezinnen relatief veel risico op armoede hebben, licht het CBS toe. Een eenoudergezin kent maar één kostwinner en vooral alleenstaande moeders zijn vaak afhankelijk van de bijstand.

Laag inkomen

Het CBS hanteert de lage-inkomensgrens als armoedegrens. Die kwam in 2011 neer op 1810 euro besteedbaar inkomen per maand voor een echtpaar met twee kinderen en 1450 euro voor een eenoudergezin met twee kinderen.

Kinderen van niet-westerse allochtone herkomst lopen eveneens een groter risico op opgroeien in armoede. De gezinnen uit deze groep leven vaak van een uitkering.

Zuid-Holland

Zuid-Holland en Groningen telden in 2011 met bijna 14 procent het hoogste aandeel minderjarige kinderen met een armoederisico. Noord-Holland en Limburg zitten met 12 procent eveneens bovengemiddeld hoog. In Drenthe was het risico het laagst (ruim 8 procent).

In 60 procent van gezinnen die kampen met armoede is geen geld voor een vakantie, regelmatig nieuwe kleding zit er bij 40 procent niet in.

''Ook een warme maaltijd met vlees of vis en een deugdelijk verwarmd huis is voor kinderen die met armoede worden bedreigd veel minder vanzelfsprekend dan voor kinderen zonder armoederisico'', aldus het CBS.

Risico op armoede per provincie 

Klik op de kaart voor de gegevens . De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Daan van Elk