
'Ingevulde belastingaangifte niet voor iedereen makkelijker'
Dat zegt Tamara Tamis, hoofd van de belastingservice van vakbond FNV. Jaarlijks helpen 5000 medewerkers van de bond ongeveer 300 duizend mensen met hun belastingaangifte.
Vanaf vrijdag kunnen 8 miljoen belastingplichtigen hun vooraf ingevulde aangifte (VIA) downloaden. De aangifte moet uiterlijk op 1 april bij de Belastingdienst binnen zijn.
Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) roept mensen wel op om de VIA goed te controleren en indien nodig te wijzigen of aan te vullen.
'Niet makkelijker'
De FNV merkt er niets van dat het voor mensen makkelijker zou zijn dat de aangifte vooraf grotendeels is ingevuld. Tamis verwacht dat de belastingservice elk jaar "alleen maar meer" mensen zal helpen met hun aangifte.
"Ze zouden het misschien wel kunnen, maar ze willen het niet alleen doen. Ze vinden het eng, ze zijn bang om het verkeerd te doen. Ze hebben het zelfvertrouwen niet. Daarom komen ze bij ons. Dat zal niet snel veranderen. Al die regeltjes, die percentages, die cijfers, bij veel mensen staat dat zo ver weg."
Zelf verantwoordelijk
Ook Ruud Zuidgeest van beroepsvereniging Register Belastingadviseurs ziet het niet snel gebeuren dat straks meer mensen zonder hulp of advies hun belastingzaken kunnen gaan regelen. ''Aan de ene kant is de vooraf ingevulde aangifte gemakkelijk voor mensen bij wie jaarlijks niet veel verandert", zegt hij.
"Maar het is natuurlijk een gevaar dat mensen gaan denken 'het zal wel goed zijn'. De Belastingdienst waarschuwt er zelf trouwens ook voor dat er best fouten kunnen voorkomen in de VIA. Daar zijn mensen zelf verantwoordelijk voor."
Zuidgeest benadrukt dat mensen een navordering of zelfs een boete kunnen krijgen als ze zo'n fout, bijvoorbeeld een te laag ingevuld inkomen, laten staan.
Meer gegevens
Vorig jaar gebruikten ruim 4 miljoen mensen de ingevulde belastingaangifte. De VIA is dit jaar voor het eerst bijna helemaal door de Belastingdienst ingevuld.
Het gaat om de persoonlijke gegevens, inclusief burgerservicenummer, inkomen, pensioen of uitkering, de hoogte van spaar- en effectenrekeningen, alles over de woning en hypotheekaftrek en leningen. Ook een echtscheiding in 2012 kan al op de aangifte staan. Dat is mogelijk door informatie van onder meer banken, uitkeringsinstanties en pensioenfondsen.
Op de aangiftes staan niet alle aftrekposten vermeld, zoals studie- en ziektekosten.
Professionele belastingadviseurs en vakbonden FNV, CNV en Anbo kunnen vanwege privacyoverwegingen overigens geen gebruik maken van de vooraf ingevulde aangifte van hun klanten.