Vrije onderhandelingen over de prijs van medicijnen is de beste optie voor de toekomst.

Dat stellen Alexander Rinnooy Kan en Robert Reibestein in een advies aan minister Schippers van Volksgezondheid, meldt de Volkskrant donderdag.

De minister wilde advies nu de vaste prijzen voor de diensten die de apotheek levert zijn afgeschaft. Kan, voorheen voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), en Reibestein, voormalig partner bij McKinsey, zien voordelen in de vrije prijsvorming.

"Wij constateren dat de sector goed presteert tegen lage kosten en dat de patiënten tevreden zijn."

Volgens Reibestein moeten aptohekers en verzekeraars elkaar wel nog vinden. "Men is op een pad van liberalisering gezet, vaste prijzen zijn losgelaten. Dat is nogal een verandering."

Apothekers

Wel is er snel meer onderzoek nodig naar de financiële situatie van apothekers. Zij klagen dat ze het financieel moeilijk hebben sinds de lagere prijzen en vrije tarieven voor medicijnen zijn ingevoerd.

Ook willen ze dat de klacht van apothekers wordt onderzocht dat medicijnen vaak niet op tijd worden geleverd door het preferentiebeleid, waarbij verzekeraars alleen goedkope medicijnen van geselecteerde fabrikanten vergoeden.

Naast dit bestaande medicijnbeleid maken apothekers en zorgverzekeraars sinds 1 januari 2012 afspraken over de zorg en de tarieven daarvoor.

Basispaket

Schippers praat in maart met organisaties van onder meer artsen en patiënten. Ze licht dan haar oproep toe aan mensen in het veld om mee te denken over behandelingen en medicijnen die uit het basispakket van de zorgverzekering kunnen.

Schippers kondigt dat aan in een brief die ze donderdag naar de organisaties van onder meer artsen, verplegend personeel, patiënten, verzekeraars en farmaceutische bedrijven stuurt.

De minister moet deze kabinetsperiode 1,5 miljard euro bezuinigen op het basispakket, dat door nieuwe therapieën en behandelingen steeds verder uitdijt.

''Weinig mensen realiseren zich het, maar elk jaar komen er nieuwe, vaak heel dure, hoogtechnologische behandelingen, technologieën, hulpmiddelen en geneesmiddelen in het pakket. Vaak zijn dit dure behandelingen en medicijnen tegen kanker. Het pakket wordt dus jaar op jaar groter en we maken er ook nog eens meer gebruik van.''

Maar aan die behandelingen hangt wel een prijskaartje. Schippers: ''We moeten daarom heel goed kijken wat we collectief via de zorgverzekering blijven betalen en welke aandoeningen mensen voor eigen risico en rekening kunnen nemen.’’