Vliegtuigpassagiers hebben ook recht op compensatie als zij na een overstap te laat op hun bestemming arriveren. Het doet er niet toe dat de eerste vlucht wel op tijd was.

Dat maakte het Europees Hof van Justitie in Luxemburg dinsdag duidelijk.

De vliegtuigmaatschappijen zijn een schadevergoeding verschuldigd als passagiers met een vertraging van 3 uur of meer op hun eindbestemming arriveren.

Bij de aanvullende vlucht moet het wel om een rechtstreekse aansluiting gaan. 

Al eind 2009 bepaalde het Hof dat passagiers niet alleen bij uitval maar ook bij vertraging van hun vlucht gecompenseerd moeten worden, eind oktober deed het Hof een nieuwe uitspraak. Er mag geen sprake zijn van buitengewone omstandigheden, zoals een onverwachte staking of extreme weersomstandigheden.

Claimrecht

Toch houden veel vliegtuigmaatschappijen zich hier nog niet aan. Daarom heeft ook de Europese Commissie onlangs voorgesteld dat reizigers een claimrecht krijgen bij vertragingen van meer dan 5 uur, waarmee het wetgevende orgaan in Europa zich achter het Europese Hof schaarde. 

Volgens de huidige regels hebben reizigers alleen recht op compensatie (maximaal 600 euro) als een vlucht geannuleerd wordt, of als er sprake is van een gedwongen overboeking. Daar komt in het voorstel van Brussel een claimrecht bij vertragingen van meer dan 5 uur bij. 

Vliegtuigpech behoort volgens de Commissie tot 'de normale bedrijfsvoering' en is daarmee geen reden om niet uit te hoeven betalen.

Het voorstel moet nog wel goedgekeurd worden door de Europese verkeersministers en het Europees parlement.

Duidelijkheid

Een belangenbehartiger voor gedupeerde luchtvaartpassagiers, EUclaim in Brummen, spreekt over geweldig nieuws. Het hof heeft eindelijk duidelijkheid gegeven over hoe een gemiste aansluiting moet worden behandeld, stelt de organisatie in een verklaring:

"Een gemiste aansluiting waarbij de eerste vlucht minder dan drie uur is vertraagd, maar waarbij de passagier wel met meer dan drie uur vertraging op de eindbestemming aankomt, was tot voor kort een lastige zaak.''