AMSTERDAM - Het duurt nog zeker enkele maanden voordat huizenkopers gebruik kunnen maken van de nieuwe hypotheek zoals die in het woningmarktakkoord is afgesproken.

Banken hebben nog veel vragen over de extra lening die mensen mogen afsluiten om hun hypotheek mee af te lossen. Dat stelt Het Financieele Dagblad donderdag.

De banken zouden bijvoorbeeld nog niet weten of de extra lening onder de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) valt. Als dat niet zo is, loopt de bank extra risico.

Ook vrezen banken dat de door de politiek bedachte constructie wellicht te ingewikkeld is, terwijl de roep om simpele producten juist toeneemt. Daardoor kan toezichthouder AFM, of de eigen risicobeheerafdeling wel eens gaan dwarsliggen.

Extra lening

In het woningmarktakkoord tussen het kabinet en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP werd eerder deze maand afgesproken dat huizenkopers een extra lening mogen afsluiten van maximaal vijftig procent van de waarde van de woning.

Met het geld van deze lening kunnen zij in de loop van de jaren hun hypotheek aflossen. Daardoor vallen de maandlasten de eerste jaren lager uit, maar over de gehele looptijd zijn de kosten juist hoger. Vooral starters zouden gebaat zijn met de lagere maandlasten in het begin van de looptijd.

Minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) komt begin maart met een brief waarin meer details over de hypotheekplannen staan. Volgens het FD gaan de banken ervan uit dat het nog zeker enkele maanden duurt voordat er genoeg duidelijkheid is om de nieuwe hypotheekvorm ook daadwerkelijk te kunnen aanbieden.