AMSTERDAM - Nederlanders die meer spaargeld op hun rekening hebben staan dan de vrijstelling in box 3 betalen over het rendement tot 80 procent belasting.

Door de extreem lage rente op spaarrekeningen klopt het uitgangspunt van de Belastingdienst niet meer, waardoor spaarders veel meer belasting betalen over hun rendement. Dat blijkt uit berekeningen van Spaarrente.nl.

Spaarders die meer dan 21.139 euro per persoon op hun bankrekening hebben staan, betalen over het bedrag dat boven die grens uitkomt vermogensrendementsheffing. De Belastingdienst gaat uit van een gemiddeld rendement van 4 procent waarover je 30 procent belasting moet betalen, dat komt neer op 1,2 procent heffing.

Echter veel banken geven een veel lagere rente op een spaarrekening. De gemiddelde variabele spaarrente is momenteel minder dan 1,9 procent. Echter veel banken bieden nog minder rente, tot 1,5 procent.

Belasting

Een spaarder die 40.000 euro aan spaargeld heeft en hierover 1,5 procent rente ontvangt (600 euro), betaalt 1,2 procent over 19.461 euro (235 euro).

Dat komt neer op ruim 39 procent belasting over het rendement. "Kijken we alleen naar de rente die is verdiend over het belastbare deel van het vermogen, dan gaat zelfs 80 procent hiervan naar de Belastingdienst", aldus de website.

Heffing

De persvoorlichter Fiscale Zaken van het Ministerie geeft tegenover de website aan geen aangepaste heffingspercentages te gaan hanteren.

"Het is algemeen bekend dat sparen ten opzichte van andere vormen van vermogensbeheer gemiddeld een laag rendement genereert, maar dat daar tevens de kleinste risico’s aan verbonden zijn. Het is aan de belastingplichtige zelf om de verschillende vormen van vermogensbeheer tegen elkaar af te wegen."