AMSTERDAM - Zorgverzekeraars die ziekenhuisnota's niet goed genoeg controleren krijgen een boete.

Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maandag.

Zeven nalatige verzekeraars zijn door de zorgautoriteit op de vingers getikt, en moeten laten zien hoe zij hun controles van declaraties gaan verbeteren.

Rekeningen zouden te laat en niet altijd zorgvuldig genoeg worden nagekeken, concludeert de autoriteit. De NZa wil met de boetes vooral bewerkstelligen dat er minder fraude met te hoge declaraties wordt gepleegd.

Volgens de NZa hebben zorgverzekeraars een cruciale rol bij de controle van declaraties. "Zij kunnen bij uitstek controleren of een rekening klopt en dit checken bij het ziekenhuis", aldus de waakhond.

De NZa stelt wel dat de verantwoordelijkheid voor de nota's bij de ziekenhuizen ligt. Verzekeraars zouden echter waakzaam moeten zijn voor te hoge bedragen.

Oorsmeer

Zo bracht een ziekenhuis in Terneuzen ruim 1000 euro in rekening voor het verwijderen van oorsmeer bij een patiënt. Dit terwijl het verwijderen van oorsmeer door een huisarts maar 9 euro kost.

De NZa kreeg in 2011 al signalen over te hoge declaraties en stuurde ziekenhuizen een brief waarin de autoriteit erop aandrong een goedkoop tarief te rekenen voor simpele behandelingen.