AMSTERDAM - De Vereniging Eigen Huis is fel gekant tegen een verplichte verzekering tegen schade door overstromingen, iets waar het Verbond van Verzekeraars op dit moment op aanstuurt.

De verzekeraars willen schade door overstromingen automatisch meeverzekeren door een verplichte opslag op inboedel- en opstalverzekeringen. Dat komt neer op kartelvorming en een extra belasting voor huishoudens en bedrijven, zo stelt de VEH vrijdag tegenover NU.nl.

Verzekeraars hebben onlangs een aanvraag ingediend bij kartelwaakhond NMa, om de collectieve verzekering in de loop van dit jaar te laten ingaan. De maandelijkse opslag bedraagt volgens een woordvoerder van de VEH minimaal minimaal 5 tot 10 procent van de opstalverzekering, en dat is volgens de organisatie te veel voor wat er wordt geboden. “De NMa moet hier zeer kritisch naar kijken”, aldus de zegsman.

Voor ‘droge voeten’ betalen Nederlanders al belasting. stelt de VEH. “Laten we eerst de dijken op orde brengen.”

Dekking

Bij de verplichte verzekering van het Verbond van Verzekeraars is de totale schadevergoeding 5 miljard euro per overstroming. Dat zou volgens de verzekeraars neerkomen op een dekking van ongeveer 250.000 euro per woning. “Op het eerste gezicht lijkt hier sprake van een ruimhartige dekking, maar dat is bedriegelijk”, stelt de VEH-woordvoerder.

Bij een ramp ‘van enige omvang’ is het maximum al snel bereikt en daalt de individuele uitkering per woning of bedrijfspand. Zo wordt bij een overstroming met in totaal 20 miljard euro aan schade maar 62.500 euro per verzekerde uitgekeerd, rekent de VEH voor.

“De verplichte verzekering, met een ogenschijnlijk lage premieopslag, biedt daarom slechts een schijndekking als zich een forse overstroming voordoet.”

Compensatiefonds

Op dit moment is er een wet die de schade van rampen als overstromingen deels vergoedt, maar dat systeem werkt volgens de VEH zeer slecht.

“Er moet gekeken worden wat de schade is en of er geld is voor gedupeerden. Dat gaat in de praktijk niet altijd goed. Bijvoorbeeld na de overstroming in Wilnis in 2003 duurde het jaren voordat er compensatiegeld werd betaald”, zegt de woordvoerder.

De VEH vindt dat verzekeraars moeten worden uitgedaagd om zelf met concurrerende verzekeringen te komen, die op individuele basis kunnen worden afgesloten. Daardoor kan er bij een verzekering ook meer rekening worden gehouden met de plek waar het verzekerde huis staat.

Zulke verzekeringen vergroten ook het riscobewustzijn bij particulieren, stelt de VEH. “Als iedereen een extra premie in de opstal- en inboedelverzekering betaalt, waarom zou de verzekerde dan nog zelf in actie komen?”