AMSTERDAM - De guldenpostzegel wordt op 1 november dit jaar ongeldig. Dat meldt PostNL maandag.

Er worden steeds minder guldenzegels gebruikt, terwijl de kosten voor het verwerken gelijk blijven. Het afschaffen van de gulden postzegels maakt de verwerking van post en pakketten gemakkelijker, aldus de postbezorger.

Nederland is een van de weinige landen in de eurozone waar het nog mogelijk is om brieven en pakketten te frankeren met de munteenheid van voor de euro. "PostNL heeft destijds voor deze optie gekozen omdat er nog heel veel guldenzegels in omloop waren", aldus een woordvoerder van het postbedrijf.

Postzegelverzamelaars

De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) spreekt van een klap voor postzegelverzamelaars in Nederland.

"Verzamelaars konden er altijd op vertrouwen dat de waarde van hun collectie behouden bleef. Nu is een belangrijk deel van hun postzegels opeens veel minder waard", constateert Martijn Bulterman, voorzitter van NVPH.

Postzegels

Bulterman wijst op een verandering van beleid bij PostNL. "In de Algemene Voorwaarden heeft altijd gestaan dat wanneer PostNL zegels ongeldig verklaart, het bedrijf aangeeft waar en hoe de oude postzegels kunnen worden omgewisseld voor geldige zegels. Deze voorwaarde is in de laatste versie opeens verdwenen."

Vorig jaar is er voor ongeveer twee miljoen euro aan gulden postzegels geplakt in Nederland. Andere landen, waaronder Duitsland, Spanje en Ierland, hebben bij het invoeren van de Europese munt meteen een stop gezet op het gebruik van postzegels in de oude valuta.

Echter in Duitsland bijvoorbeeld konden oude D-Markpostzegels ingewisseld worden voor Europostzegels.