DEN HAAG - Alleen mensen met een inkomen tot 150 procent van het minimumloon krijgen compensatie voor het AOW-gat dat ontstaat door verhoging van de AOW-leeftijd.

Dat staat in een brief die staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het kabinet houdt hiermee vast aan afspraken in het regeerakkoord, al breidt Klijnsma de groep die recht heeft op compensatie iets uit.

Vanaf dit jaar wordt de AOW-leeftijd in stapjes verhoogd. Mensen die al gestopt zijn met werken, ondervinden daar financieel nadeel van. Ze krijgen later AOW dan ze hadden gedacht.

Vut

De compensatie geldt voor mensen die op 1 januari van dit jaar al met vut of prepensioen waren en die minder dan 150 procent van het minimumloon ontvangen. Ook mensen die een uitkering hebben geregeld bij een verzekeringsmaatschappij die op hun 65e stopt, komen in aanmerking.

Het inkomen van deze groep wordt aangevuld tot bijstandsniveau. Volgens Klijnsma gaat het dit jaar om zo’n 11.000 mensen. Dat worden er komende jaren steeds minder.

De regeling wordt in het najaar van kracht en gaat terugwerkend gelden vanaf 1 januari 2013. Dit betekent dat de mensen op wie dit betrekking heeft, straks terugwerkend een beroep op de regeling kunnen gaan doen.

Rechter

De vakbeweging eiste eerder een ruimere regeling. De bonden zijn naar de rechter gestapt om die af te dwingen.

FNV-pensioenbestuurder Ton Rolvink reageert dan ook kritisch op de beslissing van Klijnsma. "De overbruggingsregeling schiet schromelijk te kort. 85 procent van de mensen heeft hier niets aan en zakt door het ijs. Voor middeninkomens en tweeverdieners met een laag inkomen betekent deze regeling namelijk nul overbrugging. Hun AOW-gat is hiermee niet gedicht", zo stelt hij.

"De gedachte dat iedereen een spaarpot heeft waarop teruggevallen kan worden, strookt niet met de harde realiteit van vandaag."

15 procent

Ook CNV-vicevoorzitter Maurice Limmen is ontevreden over de handreiking van Klijnsma. "Er komen maar 11.000 mensen in aanmerking voor een overbruggingsuitkering. Dat is nog geen 15 procent van de totale groep en dat is natuurlijk te weinig." 

"In deze situatie zien we dat jarenlange financiële voorbereiding zomaar wordt doorkruist door op korte termijn gewijzigde plannen van de overheid", aldus Limmen.