Gebruik pinpas over de grens groeit

AMSTERDAM - Nederlanders zijn tussen 2006 en 2011 veel vaker de pinpas gaan gebruiken voor betalingen over de grens.

Contant geld is op de meeste plekken, zoals cafés, automaten, taxi's en het openbaar vervoer, nog wel het meeste gebruikte betaalmiddel. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB).

De pinpas wordt in het buitenland het vaakst getrokken voor grote aankopen en het betalen van brandstof. Hotels en campings worden doorgaans betaald met de creditcard, maar de pinpas is ook daar sterk in opkomst.

Reden voor de opkomst van de pinpas is dat meer winkeliers in het buitenland pinbetalingen zijn gaan accepteren. Bovendien gebeurt dit ook op de manier waarop dat in Nederland gewoon is, zoals met een pincode in plaats van een handtekening. Wat acceptatie betreft is nog wel altijd ruimte voor verbetering, stelt DNB.

SEPA

Dat consumenten steeds vaker in het buitenland kunnen betalen met hun Nederlandse pinpas komt door de invoering van de Single European Payments Area (SEPA). Uiteindelijk moet iedereen met één rekening en pas overal in de EU kunnen betalen.

Wat betreft betalingen vanuit Nederland naar het buitenland is internetbankieren het populairst, op afstand gevolgd door creditcard en Paypal. Internetbankieren wordt hierbij het veiligst gevonden, terwijl een creditcard het gemakkelijkst werkt en Paypal het snelst.

Lees meer over:
Tip de redactie