'Honderdduizenden Nederlanders betalen te veel voor gas'

AMSTERDAM - Honderdduizenden huishoudens in Nederland betalen een paar honderd euro per jaar te veel voor de toevoer van gas.

Dit stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH) maandag tegenover NU.nl op basis van eigen onderzoek.

Volgens de belangenvereniging rekenen de meeste netbeheerders in Nederland een te hoog tarief voor het transport van gas. Dit geldt voor alle regio’s van Nederland.

Sinds in 2005 het zogenaamde capaciteitstarief werd ingevoerd, betalen huishoudens in Nederland grotendeels op basis van de grootte van de gasaansluiting in de woning voor het transport van gas.

Te groot

Veel netbeheerders rekenen volgens de VEH te veel doordat huishoudens een grotere gasaansluiting hebben dan voor hun verbruik nodig is.

De vereniging schat dat het om een bedrag van minimaal 50 miljoen euro per jaar gaat, dat hierdoor door de netbeheerders extra wordt geheven.

Onrechtvaardig

"Acht jaar lang hebben duizenden huishoudens 150 tot 900 euro per jaar onnodig aan capaciteitstarief betaald. Daarmee hebben de netbeheerders zich ongerechtvaardigd verrijkt", stelt Rob Mulder, directeur van de VEH.

De belangenvereniging eist dat de netbeheerders consumenten hier financieel voor zal compenseren. De VEH zal hier ook bij de politiek aandacht voor vragen.

Onduidelijk

De vereniging hekelt het feit dat de meeste netbeheerders hun klanten bovendien nooit duidelijk over de veranderingen hebben ingelicht.

"De communicatie hierover is volstrekt onvoldoende, waardoor honderdduizenden consumenten ongemerkt veel te veel betalen", aldus de vereniging tegenover NU.nl.

De belangenvereniging vindt dat huishoudens het recht hebben op een kleinere gasaansluiting, die de netbeheerders kosteloos moeten aanbrengen.

"Als een consument al ontdekt dat de aansluiting kleiner kan, heeft het vaak nog heel wat voeten in de aarde voordat die aansluiting door de netbeheerder wordt verkleind. Ook moeten huishoudens vaak stevige bedragen aan ombouwkosten aan de netbeheerder betalen, die ook nog eens enorm variëren per netbeheerder",  aldus de VEH.

Lees meer over:
Tip de redactie