VEH noemt stijging waterschapsbelasting 'onjuist'

AMERSFOORT - Hogere waterschapsbelastingen zijn geen garantie voor ''droge voeten''. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH) maandag.

De VEH vindt het feit dat de waterschapskosten omhooggaan op zich niet het probleem, maar ''wel vinden we het zorgelijk dat we geen verbeteringen zien aan de dijken, legt Hans André de la Porte van de VEH uit.

Volgens de VEH stijgen de waterschapslasten voor meerpersoonshuishoudens in 2013 met gemiddeld 3 procent en voor eenpersoonshuishoudens met 3,6 procent. De Unie van Waterschappen zegt dat de belastingen van de waterschappen in 2013 gemiddeld net zoveel als het inflatieniveau stijgen.

Uitschieters

Uitschieters zijn het Waterschap Aa en Maas (Noord Brabant), waar de tarieven dit jaar met ruim 15 procent omhoog gaan en Vallei & Eem (Gelderland en Utrecht) met een stijging van bijna 9 procent.

Ingezetenen van het waterschap Delfland (Zuid Holland) betalen met gemiddeld 438 euro in 2013 de hoogste waterschapslasten, terwijl waterschap De Dommel (Midden-Brabant) met gemiddeld 213 euro de laagste rekening stuurt.

VEH vindt het ''onjuist dat burgers waterschapslasten en andere belastingen betalen voor veilige dijken en dat zij tegelijkertijd een extra hoge verzekeringspremie moeten betalen, omdat verschillende dijken niet aan de gestelde kwaliteitsnormen blijken te voldoen.''

Volgens een woordvoerster van de Unie van Waterschappen werken de waterschappen dag en nacht aan het op orde houden van de dijken. ''Als blijkt dat ze niet in orde zijn, worden er plannen gemaakt om ze goed te krijgen. En mensen hoeven zich niet te verzekeren, dat is hun eigen keus.''

Inrichting

Volgens de Unie zijn waterschapsbelastingen regionale belastingen, ''waardoor de hoogte afhangt van de inrichting van het gebied en de eisen die in het gebied worden gesteld. In een laaggelegen gebied is het nu eenmaal veel ingewikkelder en daardoor duurder om het waterbeheer uit te voeren.

Langs de kust en grote rivieren liggen meer dijken dan op de hoge zandgronden. Ook geldt dat niet alle waterschappen evenveel mogelijkheden hebben om kosten te besparen'', stelt de Unie.

In de Tweede Kamer heeft de PvdA inmiddels aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vragen gesteld over de verhoging van de belastingen. De partij wil onder meer weten in hoeverre waterschappen door taakverzwaringen gedwongen worden hun tarieven te verhogen.

Lees meer over:
Tip de redactie