AMSTERDAM - Het aantal mensen dat vorig jaar aanklopte bij de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is met 77 procent gestegen. In 2012 deden 3.549 mensen een beroep op het fonds omdat zij gedwongen werden hun woning met verlies te verkopen.

Het gemiddelde verlies is per woning circa 34.000 euro, meldde donderdag de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen die de NHG verstrekt. Niet eerder deden zoveel mensen een beroep op de regeling.

Het fonds honoreerde vorig jaar 2.815 van de ingediende declaraties. De belangrijkste oorzaken voor de gedwongen woningverkopen zijn scheiding (61 procent) en werkloosheid (16 procent).

Restschulden

In 2012 hebben in totaal 93.700 huishoudens de aankoop van een woning gefinancierd met de NHG, tegen 97.500 in het jaar ervoor. ''We hebben vorig jaar een recordaantal restschulden moeten overnemen'', aldus algemeen directeur Karel Schiffer.

Het waarborgfonds keerde aan deze mensen bijna honderd miljoen euro uit, tegen iets meer dan zestig miljoen euro in het jaar daarvoor. Het vermogen van het fonds is hierdoor echter niet aangetast, omdat dit ruimschoots werd gecompenseerd door hogere premie-inkomsten.

Verlies

Ondanks de dalende huizenprijzen, nam het verlies per woning nauwelijks toe. Gemiddeld moest de NHG per huis 34,4 duizend euro uitkeren, tegen 33,8 duizend euro in 2011. Volgens het fonds komt dit doordat zij huizen vaker onderhands verkopen, waarbij de prijs vaak hoger ligt dan bij een veiling.

Daarnaast zijn er fors minder mensen die een garantie vragen bij het financieren van een verbouwing. 22 duizend mensen vroegen hiervoor een garantie aan, ongeveer een derde minder dan in 2011.

Verbouwing

Dat komt volgens het fonds doordat dit soort uitgaven vaak niet meer mogen worden meegefinancierd in de hypotheek. "Door het ontbreken van voldoende eigen geld zullen veel eigenaren-bewoners moeten afzien van woningverbetering", stelt de algemeen directeur van NHG Karel Schiffer in een verklaring.

Het waarborgfonds verwacht dat dit jaar nog meer mensen een beroep gaan doen op de NHG. Door de aangescherpte hypotheekregels verwacht het fonds ook dat minder mensen een hypotheekgarantie gaan afsluiten. Dit jaar is de premie van de NHG verhoogd van 0,7 procentpunt bovenop de hypotheekrente naar 0,85 procent.