AMSTERDAM - De vraagprijzen van woningen zijn sinds afgelopen voorjaar stevig gedaald.

Verkopers probeerden op die manier hun huis aan de man te brengen voor de nieuwe hypotheekregels in zouden gaan. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van de Volkskrant.

Tussen het begin van de crisis in 2008 en oktober 2012 zijn de vraagprijzen met ongeveer 15 procent gedaald.

De scherpe daling sinds afgelopen voorjaar is toe te schrijven aan het Lenteakkoord van CDA, VVD, GroenLinks, D66 en ChristenUnie. Die partijen besloten in mei vorig jaar dat de hypotheekrenteaftrek vanaf 2013 alleen nog maar geldt voor hypotheken die gedurende dertig jaar worden afgelost. Hierdoor kunnen huizenkopers minder lenen.

Steeds meer huizenbezitters realiseren zich dan ook dat alleen met lagere vraagprijzen verkoop van hun woning mogelijk is, zo stelt hoogleraar woningmarkt Johan Conijn tegenover de krant.

Appartementen

Uit het onderzoek blijkt verder dat de vraagprijzen voor appartementen veel minder zijn gedaald dan die voor eengezinswoningen en grote vrijstaande huizen.

Opmerkelijk is bovendien dat de vraagprijzen in populaire delen van het land vaak harder naar beneden gaan dan in minder populaire gebieden.

De gemiddelde verkoopprijs is sinds de aanvang van de crisis met bijna 20 procent gedaald. Donderdag publiceert de makelaarskoepel NVM de jaarcijfers over 2012.