AMSTERDAM - SNS Bank voorziet dat als gevolg van het provisieverbod, de prijzen die voor het advies bij bijvoorbeeld hypotheken worden gevraagd door concurrentie alleen maar verder zullen dalen.

Dit stelt Ton Timmerman, directeur Advies bij de bank, tegenover NU.nl. "Adviseurs houden elkaar toch in de gaten. Dat zal leiden tot tariefdaling."
 
De bank maakt woensdag via NU.nl bekend de prijzen die het maximaal voor het advies rekent kort na de invoering van het provisieverbod al met meer dan 750 euro te zullen verlagen. Waar eerst maximaal 2.950 euro werd gerekend voor hypotheekadvies, is een consument nu 2.195 euro bij de bank kwijt.

Daarmee stelt de bank zich ongeveer gelijk met de prijzen die per 1 januari bij andere banken gelden, zoals ABN Amro en ING, waar 2.100 euro moet worden afgerekend. "Anders doen we onszelf te kort", aldus Timmermans, die toegeeft de tarieven te verlagen om klanten bij de bank te houden.

Prijzen

De prijzen van adviezen van onafhankelijke adviseurs, zoals De Hypotheker en Hypotheekvisie schommelen zo tussen de 2500 en 3000 euro. Volgens de bank lagen de tarieven van SNS in eerste instantie ook hoger omdat de bank niet alleen de eigen hypotheken of levensverzekeringen, maar ook die van de concurrenten aanbiedt.

Het provisieverbod, dat per 1 januari werd ingevoerd, houdt in dat consumenten rechtstreeks voor financieel advies betalen aan de adviseur die zij in de arm nemen. Het gaat dan om advies over complexe financiële producten, bijvoorbeeld levensverzekeringen, pensioenen en hypotheken.

De maatregel moet ertoe leiden dat de adviezen over producten waaraan financiële risico's kleven, niet meer worden gestuurd door de aanbieders. In het oude systeem betaalde de aanbieder van het product de adviseur.

Nieuwe markt

Door het verbod ontstaat er een nieuwe markt voor financieel advies, waar prijsconcurrentie automatisch bij hoort. Toezichthouder AFM maakte vorige week nog bekend aan de hand van het verbod Rabobank, dat met 1750 en een ‘no cure no pay’ principe andere tarieven rekent dan andere banken, in de gaten te gaan houden.

Niet alleen de prijzen gaan omlaag, maar ook het aantal adviseurs in Nederland zal dalen, zo voorspelt Timmerman. Consumenten moeten er volgens de SNS-directeur nog aan wennen dat ze moeten betalen voor het advies.

"Ook merk je dat je als bank nu nog meer moet uitleggen waarom ons advies even goed is als dat van een onafhankelijke adviseur." De bank zegt verder na te denken over nieuwe vormen van advies, zoals het aanbieden van een goedkope vorm van 'second opinion', voor mensen die elders al advies hebben ingewonnen.

Zeven vragen over het provisieverbod