AMSTERDAM - Veel winkeliers rekenenen de btw-verhoging niet door die in oktober is ingevoerd.

Dat meldt de Volkskrant op zaterdag.

Waar Etos en Bruynzeel Keukens in oktober al hun btw verhoogden van 19 naar 21 procent, daar hebben ketens als Blokker, Hema, Ikea en BCC anno januari nog steeds geen prijzen aangepast.

"De detailhandel is een zeer concurrerende markt", zegt Sander van Golberdingen van Detailhandel Nederland. "Winkeliers blijven scherp prijzen." Volgens Golberdingen is de consument nu de winnaar.

Winkels die hun tarieven namelijk niet aanpassen, daarbij wordt de winstmarge aangetast. Maar winkels die de btw wel verhogen krijgen duurdere producten en dan zal de consument minder kopen.

Inflatie

Volgens het Centraal Planbureau valt een groot deel van de maandelijkse uitgaven wel duurder uit omdat voor auto's en benzine direct per 1 oktober meer moest worden betaald.

Nu is zo'n 70 procent van de goederen en diensten doorgerekend. Bij financiële producten, telefonie en kabelabonnementen zorgde dit niet voor een groot prijsverschil. Met het niet doorrekenen bij winkels valt de inflatie zo per saldo iets lager uit.

Als alle winkeliers namelijk hun btw in oktober wel hadden verhoogd, dan zou de inflatie van 2,5 naar 3,6 procent zijn gestegen. Nu komt deze uit op 3,3 procent.