UTRECHT - Een gemiddeld huishouden in Nederland heeft door het zachte begin van de winter nu al enkele tientjes 'verdiend' op de energierekening.

Dat blijkt uit berekeningen van energieleverancier Nuon en de stichting Milieu Centraal in Utrecht. "In december was het extreem warm en daar zit de winst."

Nederland beleeft tot nu toe een zeer zacht eerste deel van de winter. Al twee weken lang noteren de weerstations op sommige plekken zelfs 'lente-achtige' temperaturen tot 12 graden, terwijl het ’s nachts ruim boven de 5 graden is.

En dat blijft nog even zo. Ook de komende anderhalve week worden relatief hoge temperaturen verwacht en lijkt een echte winter ver weg.

Verwarming

De verwarming staat in veel huishoudens niet de hele dag aan en dat is terug te zien in de energierekening, zo verwacht het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

In strenge winters worden honderden kubieke meters meer verstookt dan in zachte winters. Zo transporteerde de Gasunie in de koudste winter van de laatste decennia, in 1997, in een etmaal 530 miljoen kubieke meter gas; nog steeds een record.

Het afgelopen etmaal ging 300 miljoen kubieke meter door het buizenstelsel. ''Dat is iets minder dan normaal voor de tijd van het jaar", laat Chris Glerum van de Gasunie weten.

Nuon

Uit cijfers van energieleverancier Nuon blijkt dat vooral december een heel zachte maand was met een gemiddelde temperatuur van 4,9 graden tegen een langjarig gemiddelde van 3,7 graden. Huishoudens verstookten alleen al die maand 12 procent minder gas dan normaal voor de tijd van het jaar.

''Dat komt neer op een besparing van ruim 25 euro per huishouden’’, zo laat een woordvoerster van Nuon aan NU.nl weten.

Tien euro

Milieu Centraal berekent dat een gemiddeld huishouden dit stookseizoen (van september tot nu) in totaal tien euro heeft bespaard. September en oktober waren iets koeler dan normaal, november gemiddeld en december ''extreem warm". ''In december zit de winst", zegt ook Mariken Stol van Milieu Centraal.

''Als het zachte weer nog even doorzet, komen daar nog ettelijke tientjes bij voor een gemiddeld huishouden’’, verwacht ze.

''Dat lijkt misschien niet erg veel, maar wel als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld de winter van 2010. Toen waren huishoudens 130 euro méér kwijt, tegen nu 30 euro minder; een verschil van 160 euro."

Bezitters van een vrijstaande woning kunnen nog voordeliger uit zijn, omdat een besparing voor hen relatief gunstiger uitpakt.

Omslaan

Anja Hulshof van GasTerra, een van de grootse gashandelaren van Nederland, relativeert. Natuurlijk wordt er nu minder gestookt dan bij min 17 graden, zegt ze, maar dat kan zo omslaan.

''Vorig jaar begonnen we in januari ook zacht. Een maand later hadden we een koudegolf en bijna een Elfstedentocht. Wat je nu wint, kun je over een maand weer kwijt zijn."

Bekijk het actuele weerbericht op NU.nl/weer