AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat onderzoeken of de Rabobank zich wel houdt aan de nieuwe regelgeving rondom het provisieverbod, die per 1 januari 2013 is ingegaan.

Dit laat een woordvoerder weten aan NU.nl naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws.

Het provisieverbod houdt in dat consumenten vanaf 1 januari rechtstreeks voor financieel advies betalen aan de adviseur die zij in de arm nemen. Het gaat dan om advies over complexe financiële producten, bijvoorbeeld levensverzekeringen, pensioenen en hypotheken.

Rabobank zou echter bij hypotheken klanten pas voor advies laten betalen als zij ook daadwerkelijk een product afsluiten.

Tegen afspraken

"U betaalt alleen advieskosten als u ook daadwerkelijk een hypotheekofferte accepteert. Doet u dat niet, dan betaalt u geen advieskosten", zo meldt de Rabobank op de eigen website.

Dit 'no cure no pay' principe druist volgens de AFM in tegen de afspraken van het provisieverbod, waarbij klanten voortaan altijd moeten betalen voor advies.

De maatregel moet ertoe leiden dat de adviezen over producten waaraan financiële risico's kleven, niet meer worden gestuurd door de aanbieders.

Prikkel

Als tussenpersonen geen provisies meer krijgen van banken of verzekeraars zullen ze onafhankelijker kunnen opereren en geen last meer hebben van een 'verkeerde prikkel'  waarbij zij bijvoorbeeld duurdere producten aanprijzen dan nodig.  

In het oude systeem betaalde de aanbieder van het product de adviseur.