HILVERSUM - De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) wil dat buitenlandse overheden beter nadenken over het invoeren of verhogen van toeristenbelasting.

De branche vreest dat reizigers hierdoor bezuinigen op de rest van hun reisuitgaven, meldde de ANVR donderdag.

Volgens de ANVR verzinnen landen, regio's en steden iedere keer wat nieuws om geld te verdienen aan vakantiegangers. Zo werd in Spanje afgelopen jaar de luchthavenbelasting verhoogd, en verlangt Turkije al jaren dat toeristen een speciaal toeristenvisum kopen bij binnenkomst van het land.

Ook op hotelovernachtingen wordt vaak toeristenbelasting geheven.

Melkkoe

''De toerist wordt als melkkoe gebruikt, maar daar help je de economie niet mee. Het is verstandiger minder belasting te heffen en de toeristen wat meer te laten consumeren op hun vakantiebestemming", legt een woordvoerster uit.

De ANVR gaat dit standpunt voorleggen aan de ETOA, de Europese brancheorganisatie van touroperators.

Nederland

Het probleem met de toeristenbelasting speelt ook in Nederland. Een overzicht van de verschillen tussen Nederlandse gemeenten biedt een ratjetoe aan inkomsten die varieert van vrijwel niets tot liefst 6 euro belasting per overnachting per persoon.

Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) wordt het geld dat de gemeenten met de toeristenbelasting ophalen, vaak niet besteed aan investeringen waar de vakantieganger iets aan heeft.

Het NBTC betreurt deze situatie omdat de betaalbaarheid van Nederland als vakantiebestemming hierdoor nadelig wordt beïnvloed.