AMSTERDAM - Volgens de laatste onderzoeken heeft bijna 8 procent van de verzekerden een andere zorgverzekering gekozen voor het nieuwe jaar.

In 2012 overwoog 22 procent om over te stappen, maar volgens Verzekeringen.com zette uiteindelijk 8 procent de daadwerkelijke stap. Niet eerder stapten zoveel Nederlanders over, beweert de website.

Vergelijkingssites maken een iets lagere schatting. Independer.nl denkt dat 6,5 tot 7 procent is overgestapt; Zorgkiezer.nl denkt ruim zeven procent. De Consumentenbond maakt geen schatting.

Het aantal verzekerden dat overstapte in 2006, bij invoering van het nieuwe zorgstelsel, blijft met ruim 19 procent het hoogst. De jaren daarna wisselden tussen de 3,5 en 6,0 procent van de Nederlanders van zorgverzekering.

Besparen

Veel Nederlanders kozen dit jaar om te besparen door middel van collectiviteitskorting of het verhogen van het eigen risico. Ook werd er meer gekeken in hoeverre aanvullende verzekeringen aansluiten op de wensen.

Het overgrote deel van de bevolking bleef echter trouw aan hun bestaande zorgverzekeraar, omdat ze in het verleden goed geholpen zijn of omdat de verzekering weinig verschilt van de concurrent.