AMSTERDAM - Zorgverzekeraars gaan de premies verhogen omdat veel mensen een hoger eigen risico nemen.

Door een hoger eigen risico dalen de premie-inkomsten en krijgen de verzekeraars minder geld binnen. Dat is althans de analyse van zorgeconoom professor Wim Groot, schrijft het Nederlands Dagblad woensdag.

Gemiddeld maken Nederlanders 215 euro aan eigen zorgkosten. Het verplichte eigen risico is dit jaar verhoogd van 220 euro naar 350, waardoor mensen weinig last denken te krijgen van een nog hoger eigen risico. Door het eigen risico met nog eens vijfhonderd euro te verhogen is maandelijks ongeveer twintig euro aan premiekosten te besparen.

Vergelijkingswebsite verzekeringssite.nl stelt volgens de krant dat het aantal mensen dat kiest voor een extra eigen risico bijna is verdubbeld van zes procent naar 11,75 procent. Volgens de oprichter van uwzorgverzekeringsite.nl Oscar Toom kiest zelfs twintig procent voor een hoger eigen risico.

Premiewedloop

Groot stelt in de krant dat de premie daardoor stijgt. "Wanneer Nederlanders in groten getale kiezen voor meer eigen risico, gaat op termijn de zorgpremie omhoog."

Volgens Toom ontstaat volgend jaar een premiewedloop en wordt de solidariteit in de zorg uitgehold. "Gezonde Nederlanders verhogen hun eigen risico, waardoor de basispremie stijgt."

De Consumentenbond stelt in een reactie dat het hogere eigen risico slechts een van de factoren is die bepaalt of de premie gaat stijgen. "Het is koffiedik kijken wat de premie gaat doen. Voor dit jaar werd ook een stijging van de premie van de basispremie voorspeld, terwijl die uiteindelijk stabiel bleef."