EINDHOVEN - Toeristen die met wintersportvakantie gaan, kunnen door slim tanken flink wat geld besparen.

Vooral in Oostenrijk en Zwitserland is het goedkoop tanken. Benzine is daar 23 en 24 procent voordeliger dan in Nederland, meldde consumentencollectief UnitedConsumers maandag.

Gaat de reis via Duitsland naar de bergen in Oostenrijk en Zwitserland, dan loont het om te wachten met benzine tanken tot je daar bent. In die landen is benzine tanken veel goedkoper dan in Duitsland. Ook zijn benzine en diesel in Duitsland niet meer zoveel voordeliger dan in Nederland.

De brandstofkosten voor een wintersportreis zijn ongeveer 200 euro voor diesel en 250 euro voor benzine. Tank je slim in landen waar de brandstof het goedkoopst is, dan kun je zeker 25 euro besparen, rekent UnitedConsumers voor.

Brandstofsoort

De prijzen per brandstofsoort wisselen wel sterk per land. Diesel tanken loont bijvoorbeeld in Oostenrijk ook. De brandstof is daar 8 procent goedkoper dan in Nederland. Maar in Zwitserland is diesel juist iets duurder (2 procent) en lpg veel duurder dan in Nederland (9 procent). Vergeleken met Duitsland moet in Zwitserland voor lpg zelfs 18 procent meer worden betaald.

Luxemburg is nog steeds het enige land waar je onderweg naar de sneeuw voor alle brandstoffen voordeliger uit bent. Benzine is er 26 procent goedkoper, lpg 24 procent en diesel 17 procent.

Bijna 900.000 Nederlanders vertrekken deze winter naar de sneeuw. Ongeveer een derde daarvan is al met de kerst vertrokken. De helft van Nederlanders kiest voor Oostenrijk, zo'n 19 procent voor Frankrijk, 8 procent voor Zwitserland en 5 procent voor Duitsland.