RIJSWIJK - Vergelijkingssites voor zorgverzekeringen beleven topdagen. Sinds de kerst hebben ze het extreem druk met mensen die op het laatste moment nog van zorgverzekeraar willen veranderen.

Bij Independer.nl, de grootste vergelijkingssite, zijn de laatste week dagelijks meer dan 10.000 mensen overgestapt. In totaal veranderden zo'n 200.000 mensen van zorgverzekeraar. "Het aantal is meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar'', zei algemeen directeur Ruud Martens maandag.

Ook op de laatste dag van het jaar is het nog razend druk. "We hebben 150 telefoonlijnen, die zijn allemaal bezet."

Bij de andere vergelijkers is het ook hard werken. "Vandaag hebben we al enkele honderden overstappers gehad'', zegt Erik Hordijk, directeur van Verzekeringssite.nl Directeur Peter Ruys van Zorgkiezer.nl spreekt van een 'stormloop', ongeveer twee keer meer overstappers dan een jaar geleden.

Bij de Consumentenbond, waar mensen ook verzekeringen kunnen vergelijken, is de afgelopen week het bezoekersaantal omhoog geschoten.

Hoger eigen risico

Volgens de vergelijkingssites worden minder aanvullende verzekeringen afgesloten en kiezen veel mensen voor een hoger eigen risico.

"We hadden verwacht dat vooral mensen met een hoger inkomen dat zouden doen, maar maar we merken dat het vooral jonge mensen zijn die ervoor kiezen om hun eigen risico te verhogen'', merkt Ruys. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de maandpremie.

Laatste moment

Maandag is de laatste dag dat mensen hun huidige zorgverzekering kunnen opzeggen. Ze hebben dan nog een maand de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten. Naar verwachting is het nog tot het laatste moment druk op oudejaarsdag. "Vorig jaar hadden we om 2 voor 12 nog de laatste overstapper'', meldt Ruys.

Vorig jaar stapte 6 procent van de Nederlanders over van zorgverzekeraar. De vergelijkingssites verwachten dat dat dit jaar 7 procent zal zijn. Dat komt neer op ongeveer 1,2 miljoen overstappers.