ZEIST - De salarissen in West-Europa zullen komend jaar het minste stijgen van alle regio's ter wereld, terwijl de lonen in Oost-Europa juist snel toenemen.

De verwachte salarisstijging in Nederland valt lager uit dan eerder werd aangenomen. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van organisatieadviesbureau Hay Group onder meer dan 14 miljoen werknemers bij 20.000 bedrijven wereldwijd.

In september ging Hay nog uit van een stijging van 2,6 procent in Nederland, maar dat is bijgesteld naar 2,4 procent. Het gemiddelde in Europa komt uit op 3,3 procent.

"We zien voor de Nederlandse werknemer een verdere afname van de koopkracht: de salarisstijging houdt de toenemende kosten voor het levensonderhoud niet meer bij'', aldus regiodirecteur Alrik Boonstra van Hay Group.

Europa

Uit het onderzoek blijkt dat de loonontwikkeling in Europa grote verschillen laat zien. Ierland en Griekenland zitten op de nullijn, terwijl de lonen in Oekraïne naar verwachting met 10 procent zullen stijgen. Ook Turkse en Russische werknemers kunnen een aanzienlijke stijging tegemoet zien van respectievelijk 8 en 9 procent.

Volgens de onderzoekers laten ook de Verenigde Staten (3 procent) en Australië (4 procent) lage salarisstijgingen zien.