AMSTERDAM – Een derde van de autoverzekeraars verhoogt onaangekondigd de premies voor ouderen. Bijna de helft weigert senioren als nieuwe klant vanwege hun leeftijd.

Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, dat vrijdag is gepubliceerd in de Geldgids.
Volgens de bond communiceren verzekeringsmaatschappijen hier niet of nauwelijks over.

De stijgingen van de premie worden niet in de polisvoorwaarden vermeld. Verzekerden horen ervan via een brief bij het nieuwe polisblad als de nieuwe kosten al (bijna) zijn ingegaan.

De bond vindt dat "onaanvaardbaar" en wil dat autoverzekeraars stoppen met premieverhogingen die verbonden zijn aan leeftijd. De reden die verzekeraars geven, namelijk dat ouderen een groter risico op de weg vormen, is volgens onderzoek dat de Consumentenbond aanhaalt niet gegrond.

Uitschieter

Het onderzoek laat volgens de bond zien dat de premies "en ratjetoe" zijn. Voor bestuurders vanaf 80 jaar gelden vaak toeslagen van 40 a 50 procent, heeft de Consumentenbond berekend.

Uitschieter is Avéro Achmea, die een premieopslag van 89 procent hanteert. Een 55-jarige betaalt daar een premie van 592,50 euro per jaar, die oploopt tot 1121,40 euro voor een 85-jarige.

Te oud

De consumentenbond is ook niet te spreken over het grote aantal verzekeraars dat een maximale leeftijdsgrens hanteert. Bij Polisdirect.nl zijn nieuwe verzekerden van 65 jaar en ouder niet welkom. AON Direct, De Nederlanden van NU en Verzekersnel hanteren 70 jaar als leeftijdsgrens.

Er zijn ook verzekeraars die geen leeftijdsgrens of hogere premies hanteren, waaronder Lancyr, Ohra, PolisVoorMij en United Insurance.

Sommige maatschappijen geven jongere seniorklanten zelfs een korting op de premie. Bij onder andere ASR, AllSecur, Ditzo en ING zijn 60-jarigen goedkoper uit dan 55-jarigen.