AMSTERDAM - Het Bureau Krediet Registratie (BKR) wil dat studentenleningen bij de instelling worden aangemeld.

Daarvoor pleit de algemeen directeur van het BKR, Peter van den Bosch, in een interview met het Financieele Dagblad dat zaterdag verschijnt.

Toekomstige geldzorgen kunnen daarmee worden voorkomen en kredietverleners krijgen beter zicht op de financiële situatie van pas afgestudeerden.

Van den Bosch zegt zich grote zorgen te maken over de oplopende studieschulden van studenten, zeker als het kabinet besluit een sociaal leenstelsel in te voeren dat in de plaats moet komen van de huidige basisbeurs.

''Ik vind dat ook de studentenleningen vanaf zeg 1500 euro bij ons bekend moeten zijn'', aldus Van den Bosch tegen het FD.

Noodklok

Studentenvakbond LSVb ziet dit voorstel van het BKR als het luiden van de noodklok. ''Door het systeem van studiefinanciering om te zetten in een sociaal leenstelsel, zijn de leningen van studenten ineens niet meer onschuldig. De studieschuld wordt voor veel afgestudeerden straks zo'n grote molensteen om hun nek dat ze geen hypotheek meer kunnen krijgen'', vreest LSVb-voorzitter Kai Heijneman.

Het ministerie van Onderwijs laat in een reactie weten dat de vergelijking tussen een studielening die bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) geregistreerd staat en schulden die mensen hebben (bij bedrijven of banken) niet opgaat.

''Een studielening hoeft pas te worden afgelost als iemand na afronding van zijn studie genoeg verdient, terwijl andere schulden direct moeten worden afbetaald'', meldt een woordvoerster.