AMSTERDAM - De plannen van het kabinet om de woningmarkt in beweging te krijgen, zullen pas op de lange termijn resultaat hebben.

Op de korte termijn gooien de maatregelen om vooral de hypotheekschulden omlaag te brengen, de markt juist steviger op slot. Dat schrijft ING, een van de grootste hypotheekverstrekkers in Nederland, in een donderdag gepubliceerd kwartaalbericht.

Dit jaar wisselen naar verwachting zo’n 115.000 woningen van eigenaar, het laagste niveau in meer dan 20 jaar. Volgend jaar zal dit aantal waarschijnlijk verder afnemen. ING denkt dat de daling wordt versterkt door de strengere hypotheekregels.

Animo

''Door de kwakkelende economie en strengere hypotheekregels blijft de animo om te kopen in 2013 laag. Een torenhoog woningaanbod en een lagere leencapaciteit houden de huizenprijzen voorlopig onder druk'', aldus de bank.

Consumenten die wel willen kopen, hebben volgens ING ruim keus en dus een goede onderhandelingspositie.

Vraagprijs

Omdat de toekomstige hypotheeklasten omhooggaan, zullen kopers verder onder de vraagprijs gaan bieden. ''Uiteindelijk zal de prijsdaling pas kunnen stoppen als de vraag naar woningen aantrekt en het aanbod flink is gedaald'', aldus ING.

De bank voorspelde vorige week al dat de huizenprijzen volgend jaar met 7 procent dalen en in het jaar daarop met nog eens 5 procent.

Nieuwbouw

Donderdag bleek ook dat het aantal nieuwbouwwoningen dat volgend jaar in Nederland uit de grond gestampt gaat worden, naar verwachting uitkomt op 42.000. Dat is een daling van 12,5 procent ten opzichte van dit jaar. In 2014 loopt dat aantal verder terug tot 41.000, meldt Bouwkennis, een uitgever van marktinformatie over de sector.

Afname

Voor dit jaar rekenen de onderzoekers op de nieuwbouw van 48.000 woningen. Dat betekent een afname van bijna 17 procent ten opzichte van 2011. Volgens BouwKennis is vooral de productie voor 2014 en daarna omgeven met grote onzekerheid.

Dat komt door de maatregelen in het nieuwe regeerakkoord. ''Er zijn steeds meer woningcorporaties die aangeven nieuwe bouwplannen in de ijskast te stoppen'', aldus de onderzoekers.