RIJSWIJK - Huurachterstand, moeite om het huis goed te verwarmen, veel meer mensen hebben er in 2011 mee te maken gekregen en ook dit jaar blijft het aantal arme mensen en huishoudens groeien.

Dat meldden het Sociaal Cultureel Planbureau en het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag in het rapport Armoedesignalement 2012.

De kans op armoede is het grootst bij eenoudergezinnen, alleenstaanden tot 65 jaar, niet-westerse huishoudens en huishoudens met bijstand.

Kinderen

Ook kinderen krijgen steeds meer te maken met armoede. 1 op de 10 kinderen leeft in armoede, zo blijkt uit onderzoek van de Voedselbanken Nederland. Dit aantal is de afgelopen jaren toegenomen. 

Ouderen

Gepensioneerden en 50-plussers zouden weinig armoede ervaren volgens het SCP en het CBS. De belangenbehartiger voor senioren ANBO spreekt dat laatste echter tegen.

Volgens Liane den Haan, directeur van ANBO, ligt voor veel ouderen armoede wél op de loer. ''De koopkracht van 65-minners is in 2011 minder (0,4 procent) gedaald dan voor 65-plussers. Hun koopkracht kromp gemiddeld met 1,1 procent. En Rutte II gaat nog voor forse klappen zorgen'', aldus Den Haan.

Meetverschil

Het SCP en CBS houden er verschillende definities van armoede op na. De eerste hanteert de 'niet-veel-maar-toereikendgrens', bijvoorbeeld 1020 euro voor een alleenstaande, het CBS spreekt van een lage-inkomensgrens van 960 euro.

Voedselbanken Nederland stelt dat de armoedegrens van het SCP niet toereikend is. Het stelt dat een gezin twee kinderen rond moet zien te komen van minimaal 14,90 euro per dag, terwijl het SCP stelt dat 12 euro huishoudgeld per dag toereikend is.

Volgens het SCP steeg in 2011 het aantal mensen dat met armoede krijgt te maken, met 7,1 procent van de bevolking (in 2010 nog 6 procent). Het CBS zag het percentage stijgen van 7,4 naar 8,7 procent. Ramingen voor dit jaar wijzen op een verdere stijging naar respectievelijk 7,5 en 9,2 procent.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen