UTRECHT - Zorg en Welzijn wil de pensioenen mee laten groeien met de lonen en prijzen.

Het pensioenfonds voor de werknemers in de zorg hoopt dat te bereiken door meer risico's te nemen met beleggingen. Dat maakte directeur Peter Borgdorff dinsdag bekend.

Zorg en Welzijn is het eerste pensioenfonds dat de plannen presenteerde met betrekking tot de nieuwe pensioenregeling, die vermoedelijk in 2015 ingaat.

Het pensioenfonds vindt de huidige regeling achterhaald en zegt nu te willen kiezen voor het behoud van koopkracht, schokbestendigheid tijdens financieel onrustige tijden en een eerlijker verdeling van risico’s over alle generaties.

Houdbaar

"Dat er een nieuwe pensioenregeling moet komen is duidelijk. We hebben een goed pensioenstelsel, maar we moeten ervoor zorgen dat ons stelsel ook in de toekomst houdbaar is'', adus Borgdorff.'

'We hebben geluisterd naar de wensen en behoeften van onze deelnemers en goed nagedacht hoe we daar het beste aan zouden kunnen voldoen. Daarom kiezen wij voor een regeling waarin de risico’s duidelijk zijn en goed uitgelegd worden aan de deelnemers.''

De voorkeur van het pensioenfondsbestuur wordt op dit moment voorgelegd aan de achterban. Op 20 december volgt een besluit. Deelnemers zijn gedwongen over te stappen naar het nieuwe systeem.

"Een meerderheid van de deelnemers heeft aangegeven dat dit de goede route is'', aldus Borgdorff. ''Maar er zijn ook andere meningen.'' Tegenstanders vinden de opbrengst te afhankelijk van wat er op de beurs gebeurt.