AMERSFOORT - De Vereniging Eigen Huis (VEH) wil dat de Eerste Kamer een jaar wacht met het invoeren van de nieuwe hypotheekmaatregelen van het kabinet. De nieuwe regelgeving deugt niet, zegt de VEH.

De maatregelen gaan op 1 januari in. Volgens de vereniging worden volgens de nieuwe regels groepen in de samenleving ongelijk behandeld.

Zo worden starters op de woningmarkt verplicht hun hele hypotheek gedurende de looptijd volledig af te lossen, terwijl bestaande gevallen ongemoeid worden gelaten, aldus de VEH.

De kabinetsmaatregelen beperken huizenkopers volgens de vereniging onnodig in hun vrijheid om de hypotheek af te stemmen op de persoonlijke omstandigheden. ,,Volledig aflossen van de hypotheek is in bepaalde huishoudsituaties onwenselijk en ook niet noodzakelijk'', weet VEH.

Het CPB heeft eerder becijferd dat de maatregelen van het kabinet een waardeverlies tot 100 miljard kunnen veroorzaken. Het aantal huishoudens dat met de hypotheek onder water staat zal verder toenemen van circa 700.000 nu tot circa 1 miljoen in de komende periode.