DEN HAAG - Van de werknemers die via hun baas pensioen opbouwen, heeft 46 procent weinig vertrouwen in hun pensioenfonds.

Een op de tien werknemers heeft zelfs helemaal geen vertrouwen, blijkt uit een maandag bekendgemaakt onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Slechts 3 procent zegt heel veel vertrouwen te hebben in hun pensioenaanbieder. Ongeveer 8 procent zegt niet te weten hoe de ouwe dag gaat uitpakken.

Vooral laagopgeleide werknemers maken zich zorgen. Ook werknemers tussen de 35 en 45 jaar zeggen vaker weinig vertrouwen te hebben in hun pensioenaanbieder in vergelijking met werknemers in andere leeftijdsgroepen.

Inkomen

Het vertrouwen in het eigen pensioenfonds staat in direct verband met zorgen over het inkomen op latere leeftijd.

Bijna een vijfde van de werknemers die geen vertrouwen hebben in hun pensioenfonds of -verzekeraar, vrezen dat hun inkomen straks niet genoeg zal zijn. Bij de werknemers die hun pensioenaanbieder wel vertrouwen, is dit 4 procent.

Van hen maakt 30 procent zich helemaal geen zorgen over de ouwe dag, tegen 13 procent van de werknemers die hun pensioenaanbieder niet vertrouwt, aldus het CBS.

Branchevereniging Pensioenfederatie wil niet ingaan op de vraag of de angst onder werknemers terecht is.

''We vinden het vervelend, maar helaas ook begrijpelijk. Het is een signaal dat we zeer serieus nemen'', aldus een woordvoerder. Het is volgens de koepelorganisatie aan de sector zelf, de overheid en de sociale partners om het vertrouwen te herstellen.