Orthodontisten moeten goedkoper van NZA

DEN HAAG - De orthodontist wordt volgend jaar 16 procent goedkoper.

Eigenlijk moest dat vorig jaar al gebeuren, maar omdat de tandartstarieven toen aan de markt werden overgelaten, gingen de prijzen weer omhoog.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) heeft besloten de korting daarom komend jaar, nu de proef met vrije tarieven is afgeschaft, door te voeren.

De NZA besloot 2 jaar geleden dat de tarieven ongeveer 32 procent omlaag moesten, verspreid over 2011 en 2012. Volgens de autoriteit waren de prijzen veel te hoog. Toen de markt vorig jaar zelf de prijzen mocht bepalen, gingen de prijzen weer met enkele procenten omhoog.

De Vereniging van Orthodontisten is allesbehalve te spreken over het huidige besluit van de NZA. Volgens hen dreigt de prijs van sommige beugels nu onder de kostprijs te komen, waardoor deze niet meer aangeboden kunnen worden. ''Te lage prijzen leiden tot verschraling van de zorg'', aldus de vereniging.

Tandarts

De tandartstarieven voor 2013 zijn woensdag ook bekendgemaakt. Vanwege het tijdsgebrek heeft de NZa de tarieven van 2011 met 4,5 procent geïndexeerd.

Een woordvoerder kon niet zeggen hoeveel de tandartstarieven in 2013 dalen ten opzichte van dit jaar. "Waarschijnlijk zijn de nieuwe tarieven iets goedkoper, maar dat hangt af van de tandarts en de behandeling."

Door de vrije tarieven kon elke tandarts zelf bepalen wat het prijskaartje van een behandeling is. Uit eerder onderzoek van NZa bleek dat de tarieven gemiddeld 6 procent stegen, waarbij de inflatie buiten beschouwing werd gelaten.

Behandeling

Of het verstandig is om een behandeling uit te stellen tot 2013 hangt ook van de tandarts en behandeling af.

Maar door de verandering van codes, in 2012 werden nieuwe codes ingevoerd die nu weer worden teruggedraaid, is het lastig om zelf te vergelijken of een behandeling duurder of goedkoper uitpakt.

De woordvoerder adviseert mensen die twijfelen om met de tandarts te overleggen.

Lees meer over:
Tip de redactie